Symposium ‘Zorg rondom hoofdletsel’

De impact van hoofdletsel is vaak enorm. Hoe kunnen we dit leed beperken?

  • Kennis
Gepubliceerd op 2 oktober 2023
Icoon kennis

Jaarlijks lopen meer dan 100.000 mensen hoofdletsel op, een cijfer dat stijgt door een alarmerende toename van verkeersslachtoffers. De impact van hoofdletsel is vaak enorm: van chronische symptomen tot het gebrek aan erkenning van het letsel, onzekerheid over herstel en het ontbreken van adequate begeleiding.
Hoe kunnen we dit leed beperken?

Stichting NAH Zorg nodigt jou uit voor het symposium ‘Zorg rondom hoofdletsel: Rehabilitatie van ongevalsslachtoffers met traumatisch hersenletsel’
Datum: 9 november 2023
Tijd: 11:00 – 15:45 uur (welkom vanaf 10:30 uur)
Locatie: Hotel Princenhof, Piet Miedemaweg 15 te Earnewâld
Entree: € 95; (voor deze dag worden punten aangevraagd bij NIVRE en NVvA).

Direct aanmelden voor het symposium

Wat u kunt verwachten

Dit symposium biedt een brede verkenning van uitdagingen en kansen rondom zorg voor mensen met hoofdletsel. Vooraanstaande experts delen hun nieuwste bevindingen en inzichten over:

  • Juridische aspecten van ‘onzichtbare’ letselschade
  • Belangrijke ontwikkelingen in beeldvormende diagnostiek
  • De essentiële rol van voeding en supplementen bij werken aan herstel
  • De noodzaak van emotionele ondersteuning en adequate begeleiding.
  • Preventie en vermindering van hoofdletsel.

Ochtendprogramma

Sipke van der Meulen, secretaris Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland, opent het symposium met de laatste, schrikbarende cijfers over het aantal verkeersslachtoffers.

Wiebe de Boer is voorzitter van Stichting NAH Zorg en initiator van dit symposium. Aan de hand van de boeken die hij schreef en die nog op stapel staan, vertelt hij over zijn eigen ervaringen als verkeersslachtoffers met hersenletsel. Zijn boeken worden ingezet bij de cursussen van de opleidingspoot van NAH Zorg, NAH Academy.

John Stoop, hoogleraar ongevallenanalyse en verkeersveiligheid en forensisch wetenschapper. In aanvulling op het onderzoek naar de oorzaken van het ongeval, gaat hij in op ongevallenonderzoek als startpunt van traumaverwerking.

Mr. Freek Schultz, juridisch expert in causaliteit, spreekt over de bewijspositie van slachtoffers met moeilijk objectiveerbaar hersenletsel in letselschadezaken. Wat is de rol van medische ontwikkelingen bij evidence based bewijsvoering?

12:00 – 13:00 uur: Lunch (eventuele dieetwensen ontvangen wij graag bij opgave)

Middagprogramma

Hans van Dam, docent en consulent voor niet-aangeboren hersenletsel, zal de complexiteit van de begeleiding van slachtoffers met NAH belichten en benadrukken hoe vakkennis en diepe empathie hand in hand gaan.

Jelte Hoving, internist en nucleaire geneeskundige (n.p.) toonde al vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw ‘onzichtbaar’ hersenletsel aan met SPECT-scans. Hij vertelt wat dit betekende voor slachtoffers met hoofdletsel.

Dr. Klaas Pieter Koopmans is nucleair geneeskundige verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Veel gebruikte hersenscan-technieken zoals CT en MRI missen soms cruciaal letsel, wat kan leiden tot gemiste diagnoses en onnodig leed. Koopmans doet verslag van de meerwaarde van beeldvormende diagnostiek met PET/CT-scans

14:00 Theepauze

Prof. dr. Frits Muskiet, klinisch chemicus, geeft een lezing over de essentiële rol van voeding en supplementen bij de preventie en behandeling van hersenletsel. Hierbij zal hij specifiek de opmerkelijke potentie van vetzuren uit visolie belichten.

Marc liep in 2016 hersenletsel op door een verkeersongeval. Hij voelde zich jarenlang niet serieus genomen door artsen, zorgverleners en juristen, tot zijn letsel met een PET/CT scan werd aangetoond. Hij vertelt wat dit voor hem betekende en hoe hij aan zijn herstel werkt.

Frank de Boer is bedrijfsleider van NAH Zorg. Hij vertelt over de dagelijkse praktijk van NAH Zorg, de herstelgericht werkwijze, de effecten van inzet en het portaal Hoofdletsel.nl

Drs. Remco Heeremans, directeur van De Letselschade Raad: slotrede.

Pim Christiaans leidt het symposium als dagvoorzitter in goede banen. Hij is auteur van diverse boeken over lifestyle en gezondheid en werkte van 2018 tot 2022 als ambulant begeleider van mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Graag tot ziens op 9 november!

Aanmelden voor het symposium