Cognitieve fitness is een neurowetenschappelijk onderbouwde en onderzochte methode die gericht is op het gezond krijgen en houden van de hersenen.
De methode combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Het wordt onder andere ingezet als een preventieve aanpak in de strijd tegen dementie en bij psychische klachten. Cognitieve fitness richt zich op het behoud en de verbetering van zowel de fysieke als cognitieve vitaliteit. Cognitieve fitness is effectief voor jong en oud, mensen met cognitieve problemen en natuurlijk een ieder ander die zijn/haar hersenen gezond wil houden.
Inspanning
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese). Bewegen stimuleert bovendien de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (plasticiteit). Lichamelijke inspanning is dus belangrijk en daarom moet men bij de cognitieve fitnesstraining ook fysiek aan de slag. De effecten van lichamelijke inspanning op cognitie zijn het grootst bij een training die kracht – en cardiovasculaire training combineert. De ‘inspanning’ bestaat dus vooral uit een combinatie van spierversterkende oefeningen die tot doel hebben de hartslag en ademhalingsfrequentie te verhogen.
Uitdaging
De motorische gebieden in de hersenen worden niet alleen door beweging maar ook door cognitieve stimulatie geprikkeld. Net zoals echte lichamelijke inspanning zorgt cognitieve inspanning ervoor dat er veranderingen in deze gebieden optreden. Terwijl ‘beweging’ de neuronen gereed maakt om verbindingen te maken, stelt ‘cognitieve stimulatie’ het brein in staat van die gereedheid gebruik te maken. Willen we onze hersenen in goede staat houden dan zullen we ze moeten blijven gebruiken, prikkelen en stimuleren. Hierbij geldt het principe ‘Use it or lose it’.
Ontspanning
Langdurige stress is één van de grootste vijanden van de hersenen. Stress kan uiteindelijk leiden tot afbraak van hersencellen. Tijdens de cognitieve fitness trainingen wordt er tijd genomen om te ontspannen. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van diverse ademhalingstechnieken en aandachtsoefeningen. Cognitieve fitness is leuk, uitdagend en een weg naar een gezondere lichaam en geest!
“Met deze oefening werk ik aan een fit lijf en brein”
Maaike – 28 jaar
“Door deze training doe ik weer mee en leer ik nieuwe mensen kennen”
Fien – 73 jaar
“Ik zit veel beter in mijn vel en heb door cognitieve fitness meer energie om activiteiten te ondernemen”
Johan – 54 jaar
Vragen of meer informatie?
Heb jij vragen over cognitieve fitness? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Gerelateerde artikelen
25 april 2023 – Bewegen als therapie: fitness voor het brein